Montering av utegym och lekplatsbesiktning

Hej allesammans!

Hoppas det är bra med er ute i vårsolen. Våren är så sakteliga här och många elever väljer att ta en nypa luft på rasterna. Att eleverna väljer att gå ut en sväng istället för att sitta klistrade framför sina mobilskärmar är väldigt kul att se. Det har varit många diskussioner i lärarrummet det senaste om hur vi kan få eleverna att röra på sig mer. På skolgården har vi dessutom fått ett välkommet tillskott!

Montera utegym på skolgården

Det som lockat ut våra elever på rasterna är framförallt en följd av förra veckans montering av utegym. Det finns flera företag som är experter på att montera lekplats. Det var faktiskt spännande att följa bygget från lärarrummet. När rektorn hade en kort dragning om utegymmet på senaste personalmötet fick vi reda på att Playcare skötte allt från projektering till montering. Den enda arbetskraften som behövdes stod deras utbildade personal för. Eftersom utegymmet var en överraskning för eleverna var det många förvånade miner när de kom tillbaka efter sportlovet.

CADO är ytterligare ett sådant företag som bygger och monterar utegym på skolgårdar och allmänna platser. De sätter liv i rörelse och ser till så att det finns rätt redskap och utrustning för skolans målgrupp. Med en högklassig personlig service kan du kontakta CADO för rådgivning som hjälper skolan att bygga utomhusgym som inspirerar och aktiverar.

Besiktning av lekplats på granndagiset

Det är inte bara våra gymnasieelever som spenderar mer tid ute. Nej, hela området är som pånyttfött. Ni kan tänka att det är mycket liv och rörelse nu när dagiset mitt emot precis fått godkänt på sin lekplatsbesiktning. Besiktningsföretag genomfört en besiktning av lekplats och nu har ljudvolymen ökat samtidigt som skratten blivit fler. Ju mer liv och rörelse på rasten, desto bättre koncentration på lektionerna är lärarrummets bedömning (än så länge). Det bekräftas faktiskt av forskningen jag tänkte skriva lite mer om nedan. Att få barn och unga att röra på sig är en hjärtefråga jag har.

Säkerheten på lekplatser är A och O. Det är viktigt att barnen ska kunna leka fritt samtidigt som man minimerar skaderisken på grund av sliten lekplatsutrustning. Är ni i behov av lekplatsbesiktning för att kontrollera säkerheten? Besök cado.se som hjälper till med allt från inspektionsplan, rutiner kring visuell besiktning, driftbesiktning, årlig huvudbesiktning och löpande underhåll av lekplatsen.

Betydelsen av en aktiv skolgång

Senaste åren har debattartiklarna och studier inom området duggat tätt. Vi lärare tar såklart del av alla råd och rön på våra möten och ämnet står högt på vår agenda. Här kommer tre artiklar och studier vi haft som diskussionsunderlag på våra möten.

1. Barn i rörelse presterar bättre

Något vi lärare pratat om mycket den senaste tiden är att elever som rör på sig har lättare att följa med i undervisningen. Därför är det väldigt oroväckande att allt fler unga rör sig mindre i vardagen. Skolor kan arbeta aktivt för mer rörelse på rasterna genom att utforma skolgårdar så de främjar lek och rörelse. Det är också grundtanken med utegymmet på vår skolgård. Läs mer om när Regeringen pratade om just detta ämne i debattartikeln Barn som rör sig presterar bättre.

2. Skolan viktigt för att barn ska röra på sig

Det finns flera studier som visar skolans viktiga roll när det kommer till att få barn att röra på sig mer. Många av lärarna på vårt gymnasium har detta som en hjärtfråga och en studie från Karolinska Institutet och Livsmedelverket visar att endast en av tre ungdomar rör på sig tillräckligt. Studien visar att killar rör på sig mer än tjejer, och att det är viktigt att delta i en organiserad fysisk aktivitet. Hur vi lärare ska få elever att röra på sig mer än idag är en aktuell fråga som jag kommer ta upp mer gånger i bloggen.

3. Barns rörelsemönster baserat på aktivitetsmätare

Folkhälsomyndigheten har kommit med en rapport som går igenom barn och ungas rörelsemönster. Med hjälp av en aktivitetsmätare kom de fram till att barn och unga är inaktiva under största delen av sin vakna tid. Rapporten visar också att de barn och unga som anser att de har en bra hälsa är mer fysiskt aktiva än de som inte är nöjda med sin hälsa. Läs mer i Folkhälsomyndighetens rapport Barn och ungas rörelsemönster. Här har vi lärare ett stort ansvar.

Jag återkommer till detta spännande ämne längre fram.

Ha det bra så länge!

/Hamid

 

16 mar 2021

Vad kul att ni hittat hit!

Välkommen till www.spangagymnasium.se.

Här kommer du bland annat få läsa om saker som hör till eller är relaterat med Spånga gymnasium

Vad händer på skolan?

Facebook