Jobba utomlands efter studenten?

Efter studenten är det många av våra elever som åker utomlands för att jobba och få ett break efter studierna. En del väljer att arbeta som au-pair via företag som Cultural Care och AuPairCare medan andra väljer att jobba som undersköterskor eller andra tjänster inom vården eller helt andra yrken. Funderar du på att jobba utomlands så är detta sidan för dig. I detta inlägg möter du bland annat före detta naturstudenten Anna som idag jobbar som läkare i Norge och får ta del av mängder av tips på hur du går tillväga om du vill jobba utomlands.

Jobba utomlands – tips

Funderar du på att jobba utomlands? Vad roligt! Här har vi samlat några av våra bästa tips för dig som vill hitta nytt jobb utomlands.

1. Tänk efter först – vad vill du?

Innan du börjar kolla efter jobb utomlands bör du göra en lista över för- och nackdelar med att flytta utomlands. Kan den hjälpa dig att få drömjobbet?

2. Sök via svenska utlandssajter

Det är inte alla som känner till att när man ska söka utlandsjobb finns det svenska sajter anpassade för dig som vill jobba utomlands. Till exempel Ledigajobb.se är perfekt för dig som vill jobba utomlands. Där samlar de utlandsjobb inom flera olika kategorier och i flera olika länder. Sajten funkar såväl för dig som vet vilket land du vill jobba i, som dig som inte har lika bra koll. Ta första steget till att jobba utomlands idag!

3. Ta hjälp av sociala medier

Du spenderar säkert många timmar framför Facebook och andra sociala medier redan, så varför inte utnyttja tiden i dessa medier till något vettigt? Det finns mängder av Facebook-grupper med svenskar som bor och jobbar utomlands som tipsar varandra om jobb, boende, aktiviteter med mera. Hitta och gå med i aktuella grupper på Facebook och Linkedin i det landet du är intresserad av att jobba i, och börja nätverka. Är du inte redan med i LinkedIn? Skapa ett konto på LinkedIn.com idag! ​

4. Plugga ett extra språk i skolan

Om du redan vet med dig var du vill jobba efter studenten så bör du redan i skolan ha detta i åtanke när du väljer kurser. Se till att lära dig språket dit du vill flytta, då det kommer öka dina chanser väldigt mycket för att få jobb utomlands om du kan språket.​

5. Hitta nischade sajter

Om du vet vilket yrke du vill jobba med så tycker vi att du ska kolla upp om det finns sajter som är nischade just på det yrke eller den bransch du vill jobba med/inom. Vill du till exempel jobba som läkare och letar efter lediga läkarjobb finns det sajter som Läkarjobb.nu som är specialiserade på det och som skapats för dig som letar efter läkarjobb. På så sätt blir det väldigt enkelt för dig att hitta relevanta tjänster att söka.


Möt Anna, tidigare student på Spånga gymnasium

Anna är 38 år och som ung läste hon naturprogrammet här på Spånga. Tidigare under hösten besökte hon oss för att svara på frågor som eleverna hade förberett – med temat jobba utomlands:

Hur är det att jobba som läkare utomlands?

Det är väldigt roligt. Ingen dag är den andra lik och den variationen uppskattar jag mycket. Det blir aldrig långtråkigt att vara läkare.

Hur fick du ditt jobb som läkare i Norge?

Jag fick mitt jobb som läkare i Norge via Bonliva. Det är ett bemanningsföretag inom vård, omsorg och skola med uppdrag i både Norge och Sverige. Jag skickade in en intresseanmälan via deras hemsida och blev uppringd av en person som erbjöd mig en arbetsintervju. Efter intervjun hörde de av sig igen och erbjöd mig ett jobb.

Kan man jobba i Norge utan utbildning?

Ja det kan du. Vill du jobba i Norge inom vården är det exempelvis många som jobbar som undersköterskor, men en utbildning är såklart meriterande – perfekt för dig som läst omvårdnadsprogrammet. Annars kan du såklart också få andra jobb utan utbildning, du kan exempelvis jobba i butik.

Har du alltid velat bli läkare?

Nej det har jag inte. Jag bestämde mig för att bli läkare efter att jag hade sommarjobbat inom hemtjänsten en sommar. Jag visste att jag ville jobba med att hjälpa människor och då var läkare det val som lockade mest.

Måste man kunna norska flytande?

Det beror lite på vad man jobbar med skulle jag säga. Arbetar man i butik kanske det kan vara bra om man förstår någorlunda vad kunderna säger. Annars funkar det ju alltid att prata engelska och ibland även svenska. Jag pratar faktiskt mycket svenska på jobbet för det är ju många svenskar som bor i Norge.

Övriga tips?

  • Kolla upp vad som gäller i det landet du vill åka till. Vill du åka till USA måste du exempelvis ha visum.
  • Fråga bekanta som gjort liknande resor om tips.
  • Se till att fixa boende innan du åker. Ibland erbjuder arbetsgivaren även boende.

Tack Anna för att du tog dig tid att besöka oss. Stort lycka till i framtiden önskar elever och personal på Spånga!

4 dec 2019

Vad kul att ni hittat hit!

Välkommen till www.spangagymnasium.se.

Här kommer du bland annat få läsa om saker som hör till eller är relaterat med Spånga gymnasium

Vad händer på skolan?

Facebook